Welkom bij De Natureluur

Dé natuurspeeltuin in het Sloterpark

In deze bijzondere speeltuin kom je naast spannende speeltoestellen ook water, planten en beestjes tegen. Tijdens je ontdekkingstocht kom je meer te weten over de natuur en het klimaat. Veel plezier met ontdekken! In dit gebied geldt: het is altijd ‘tijd voor actie’ en ‘vies worden mag’!

Waterhuishouding

Water is erg belangrijk in de Natureluur. In het speelgebied kan veilig in het water gespeeld worden. Kinderen moeten wel altijd in de gaten gehouden worden door ouders /begeleiders die altijd verantwoordelijk blijven. Spelen is op eigen risico.

Aan de rand van het waterspeelgebied van de Natureluur ligt een moerasfilter (helofyten filter). Hier wordt het Sloterplas water, dat soms vervuild is door botulisme en blauw alg, door een pomp de speeltuin in gepompt. Daar wordt het gezuiverd door riet en andere moerasplanten. Via een watervalletje en twee andere inlaten stroomt het gezuiverde water als ‘veilig speelwater’ het Natureluur waterspeelgebied in. Het speelwater is natuurlijk levend water. Het kan altijd zijn dat levende dieren zoals poelslakken voorkomen in het speelwater. Soms veroorzaken zulke diertjes kriebel of jeuk. Afspoelen met schoon water is altijd aan te bevelen na spelen/zwemmen in natuurwater. Als het hard geregend heeft, ontstaan er hoogteverschillen in het waterspeelgebied in de Natureluur.

Eetbaar groen

In de Natureluur staan vele eetbare planten (kruidentuin + kruidenbakken) en vruchtdragende bomen zoals walnootbomen, kweeperen, tamme kastanjes en appelbomen. Gebruik de kruiden gerust voor in de thee, of de noten en vruchten voor een zelfgebakken taart, pluk gerust een beetje in de kruidentuin om te proeven, maar laat ook wat voor een ander achter. In de Natureluur zijn ook perenbomen en ook is er veel ander eetbaar groen in het voedselbos aan de rand van de Natureluur.

Samen het voedselbos aanleggen

Aanleg Voedselbos Sloterpark

Speelgebieden: eindeloos veel mogelijkheden op het Natureluur terrein

In en rond natuurspeeltuin De Natureluur in het Sloterpark vind je allerlei plekken en functies op het gebied van sport, spel en recreatie vlak bij elkaar. Natuur en milieu spelen hierbij een belangrijke rol. In de Natureluur is van alles te ontdekken. Verschillende speelzones zijn geschikt voor klimmen en klauteren, spelen tussen de bomen, strandplezier en/of zijn ingericht als waterspeelgebied. Ook is er een veld voor picknicken en sport- en spelactiviteiten. Er is een watervalletje, er zijn boomstam loopbruggetjes, voetbaldoelen, zones voor hangmatten, er zijn vuurplaatsen en er is een kiosk/WC (in gebouw De Drijfsijs). Er zijn aanlegsteigers voor (fluister) boten, sup’s en kano’s, er is een zonneweide en er zijn diverse routes om het gebied te ontdekken, zoals een kabouterpad. Bij De Drijfsijs is ook een buitenkraan/drinkwaterpunt. In de kruidentuin is er voor de allerkleinsten ook een kliederplaats en waterpomp en zijn er bijenkasten. Er zijn kunstwerken in het gebied met als thema duurzaamheid en natuur. Zo is er de ‘marker’ aan de entree van de Natureluur bij de Allendelaan. Dit is een kunstwerk van Aat Kruiswijk, bestaande uit een verbouwde GVB lantaarn die nu werkt als windmolen/lichtmast en als paal voor vogelhuisjes.

De Drijfsijs

Gebouw de Drijfsijs ligt sinds 2006 midden in het gebied waar nu de Natureluur ligt en is door zijn ligging de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan alle onderdelen van dit prachtige gedeelte van het Sloterpark. In de Drijfsijs vind je – naast heerlijke koffie en thee en ander lekkers – altijd wel een vrijwilliger/medewerker die je meer kan vertellen over de natuur en de dieren en de activiteiten in de Natureluur en het Sloterpark. Vrijwilligers/medewerkers van de Drijfsijs zijn altijd op de hoogte van de laatste routes/opdrachten/manieren om door het gebied op ontdekkingstocht te gaan. Informeer bij de Drijfsijs naar de mogelijkheden van routes en materialenverhuur.

Rondom de Natureluur: eindeloos ontdekken, natuur in eigen stad

  • In Kinderboerderij Het Sloterpark vind je verschillende dieren, zoals geiten, schapen en konijnen. Hier leren kinderen over de zorg voor dieren.
  • Heemtuin Sloterpark is een bijzondere plek, die ingericht is als unieke beschermde plantentuin. In de Heemtuin vind je vlak bij elkaar een dwarsdoorsnede van typische landschappen die kenmerkend zijn voor oorspronkelijke inheemse natuur in Nederland. Je vindt er zones die zijn ingericht als bos, met vennetjes en plasoevers, als rietland zone. Er is een heide veldje en er is een mergel- en duingebied waar je doorheen kunt wandelen. In de Heemtuin groeien inheemse beschermde plantensoorten bij elkaar. In de Heemtuin geldt de regel om niet te plukken en op de paden te blijven.
  • In het Ruige Riet gebied hebben planten en dieren vrij spel, waardoor een echt stukje stadsnatuur als een soort ‘jungle’ is ontstaan. Je kunt het Ruige Riet te voet verkennen.
  • Manege Geuzeneiland ligt aan de rand van het Ruige Riet en vormt daarmee de uiterste noordwestelijke grens van dit gebied van het Sloterpark.

Steun voor de Natureluur + Natuurkamer: dank aan Gemeente Amsterdam

Het onderhoud van de Natureluur en de activiteiten in het gebied worden gesteund door en zijn mogelijk dankzij Gemeente Amsterdam. Informatie over het gebied vind je op de websites van De Natureluur en De Natuurkamer.

Bereikbaarheid

De Natureluur is bereikbaar met tram 7 (eindhalte Sloterpark, dan 500 meter kopen) of met tram 14 (halte rotonde Burg. Roëllstraat, dan 800 meter lopen). Met de auto? U kunt het beste parkeren bij het Sloterparkbad (dan 500 meter lopen: steek de Allendelaan over, loop weg van het zwembadterrein, u komt dan aan de andere kant van de Allendelaan het Sloterpark in, u komt dan eerst bij de Kinderboerderij, loop daar links langs totdat u het einde bereikt van het hek rond de kinderboerderij, u ziet dan een groot open veld met aan het einde van het open veld een 2e houten gebouwtje, dit is gebouw De Drijfsijs uw trefpunt midden in de Natureluur).

U kunt in de woonwijk rond de Natureluur parkeren b.v. in de Wessel Gansfort- of Thomas van Aquinostraat, maar dit is betaald parkeren en het is er vaak smal en vol. U kunt ook beperkt parkeren langs parkeer haventjes aan weerzijden van de Allendelaan als u vanaf het Sloterparkbad richting Osdorp rijdt komt u deze links en rechts vanzelf tegen, maar in het seizoen zijn deze parkeerplekken vaak vol. In het park zijn volop fietsnietjes om uw fiets te parkeren. Bij De Drijfsijs is in overleg met de beheerder stroom om een elektrische fiets op te laden.

Formele huisregels Natureluur + Natuurkamer

De volgende formele gemeentelijke huisregels gelden voor het Sloterpark gebied als geheel in en om de Natureluur, kinderboerderij, Heemtuin en Ruige Riet:

  • We houden hier rekening met elkaar, met de buren en de natuur;
  • Laat auto’s, scooters en brommers buiten het terrein;
  • Barbecueën is verboden;
  • Gooi afval in een afvalbak of neem het mee;
  • Geen harde of versterkte muziek.

Extra huisregels Natureluur + Natuurkamer

Daarnaast hanteren de vrijwilligers van de Natureluur en de Natuurkamer die er dagelijks voor zorgen dat de Natureluur er zo mooi bij blijft liggen, de volgende extra wens-/leefregels voor het gebied:

  • Gebruik liever geen confetti. Als u het echt wil, gebruik dan biologisch afbreekbare confetti;
  • Het is een natuurgebied en een kinderspeeltuin, pas uw gebruik van (verdovende) middelen a.u.b. een beetje aan op deze functies van dit mooie gebied. Dus: geniet, maar drink alcohol met mate en gebruik hier liever geen drugs soft of hard en laat drugs afval s.v.p. niet overal slingeren. Er spelen hier veel jonge kinderen;
  • Maak gerust uw picknick en/of feest gezellig met ballonnen en vlaggetjes, maar… laat deze a.u.b. niet in de bomen hangen, verwijder ze na afloop, neem ze met u mee naar huis;
  • Wij geven geen stroom voor springkussens. U heeft een objectvergunning nodig voor een generator en daarvoor moet u bij de gemeente zijn;
  • Maak gerust gebruik van de toiletten in de Drijfsijs. Doe a.u.b. niet overal in het park uw behoefte;
  • In de Heemtuin a.u.b. niet plukken en op de paden blijven;
  • Open vuur is toegestaan in de vuurplaatsen en het gebruik ervan graag in overleg met de beheerders (die vindt u bij de Drijfsijs);
  • Spelen in de Natureluur en omgeving is op eigen risico, ouders zijn en blijven altijd verantwoordelijk voor hun eigen kinderen;
  • Kamperen is verboden;
  • Er zijn gereedschap- en houtopslagplaatsen in de Natureluur, gelieve hier af te blijven of gebruik te overleggen met de beheerders;
  • Honden in het kinderspeelgebied liefst aangelijnd, verder gelden in de Natureluur dezelfde huisregels voor honden als elders in Amsterdam.

Bedankt voor uw medewerking!