Lavendel geurzakje maken / 7 tot 11 jaar

Vanaf:  1,50

Prijs per kind

Natureluur Belevenis

Natureluur Belevenissen zijn pakketten waarmee je zelf op avontuur gaat in De Natureluur! Elk pakket bevat alles om zelf spannend in de natuur bezig te zijn. Er zit of uitleg bij het pakket of je krijgt instructies van de aanwezige beheerder.

 • Vanwege coronamaatregelen maximaal 5 kinderen en maximaal 2 volwassenen.
 • Na het bestellen van deze belevenis haal je het pakket op bij gebouw Drijfsijs in de Natureluur, vanaf 15 minuten vóór jullie gekozen begintijd.
 • Breng de geleende materialen na gebruik heel en in goede staat terug naar gebouw Drijfsijs.

Corona gezondheidscheck
Op de dag van de belevenis moeten jullie voldoen aan de gezondheidscheck van de overheid. Jullie kunnen de gezondheidscheck online doorlopen: Online gezondheidscheck. Als één van de vragen met Ja wordt beantwoord, dan mogen jullie niet naar de Natureluur komen. Ook bij het afhalen van het pakket vraagt de aanwezige beheerder of de groep voldoet de gezondheidscheck.

Stadspas

Beschrijving

In deze belevenis krijg je alles om je eigen lavendel geurzakje te maken. Vanoudsher is dit een rustgevend, liefdes symbool en voor een goede nachtrust zonder muggen!

Een lavendel geurzakje is een klein zakje van textiel waarin lekker geurende natuurkruiden zijn gestopt. Andere gebruikelijke namen zijn geurkussentje, reukzakje, klein zakje en (naar het Frans) sachet.

De zakjes zijn veelal gevuld met potpourri, een kruidenmengsel, maar ook andere geurstoffen. Ze worden vooral gebruikt om in kleding- en linnenkasten te leggen voor de lekkere geur. Een andere toepassing van geurzakjes is als luchtverfrisser in toiletten, auto’s en andere kleine ruimtes. Daarnaast zijn er geurzakjes met daarin verondersteld rustgevende kruiden als lavendel, kamille en valeriaan die in de slaapkamer worden gelegd om het inslapen te vergemakkelijken.

Geurzakjes vinden hun oorsprong in China en zijn in elk geval bekend vanaf de Periode van de Strijdende Staten. Aanvankelijk werden de zakjes vooral toegepast om zweet op te nemen, insecten af te weren en te bewaken tegen kwade geesten. In later tijden werden de zakjes ook gebruikt als liefdessymbool, eerst door jongens en meisjes, later meer door meisjes alleen, en meer algemeen om hun ornamentele waarde.

Het lavendel geurzakje: doet ook denken aan de Pomander – een liefdes elixer die dames vroeger soms ook wel tussen hun kleding droegen. In de handleiding die je bij je belevenis krijgt lees je hier meer over.

Inhoud pakket

 • Stukje prachtige Afrikaanse stof
 • Lint om je lavendel geurzakje te versieren
 • Een elastiekje
 • Een bakje met heerlijke lavendel
 • Tips over het vinden van natuurlijke lavendel in de Natureluur kruidentuin
 • Achtergrond over het gebruik van het lavendel geurzakje in de wereld
 • Sheet met tips, of u ontvangt mondeling tips of gebruik van de materialen wordt aan u gedemonstreerd.

Breng de geleende materialen na gebruik heel en in goede staat terug naar gebouw Drijfsijs. De kosten voor zoekgeraakte of stuk gemaakte materialen worden op de besteller verhaald.

Standaard bij elk pakket

 • Sheet met tips, of u ontvangt mondeling tips of gebruik van de materialen wordt aan u gedemonstreerd.
 • Deelnemerskaart met daarop ruimte, om álle Natureluur Belevenissen die u gedaan heeft, bij te houden in de Natureluur belevenissen logboek. Spaar alle Natureluur belevenissen die er zijn voor nóg meer Natureluur avontuur!