Ons terrein

De Natureluur biedt 1001 mogelijkheden om te ontdekken en te genieten in een uniek stukje stadsnatuur in Amsterdam Nieuw-West. Team Natureluur doet er alles aan samen met medewerkers van Stadsdeel Nieuw-West om het terrein schoon, heel en veilig te houden. Maar wij kunnen dit niet alleen. Om ons terrein schoon, heel en veilig te houden is het van belang dat onze bezoekers een aantal regels in acht nemen tijdens hun verblijf in de Natureluur. Voor de Natureluur hebben wij spe(e)lregels opgesteld voor ons terrein, voor ons gebouwtje en voor onze activiteiten. Hieronder leest u de spe(e)regels voor ons terrein.

Kampvuur

Mag in overleg met de beheerder op aangewezen plekken (vuurschaal of vuurplaats), niet op het gras. Het park is te kwetsbaar om overal te sprokkelen en in bijna alle gevallen is dit speel hout voor de kinderen die wij er zelf met de hand naar toe gebracht hebben. Ofwel u kunt uw eigen kampvuurhout meenemen ofwel u kunt kampvuur hout bij ons kopen. En in alle gevallen graag even overleggen met ons i.v.m. afstemming met vuurtjes van andere groepen die eventueel de vuurplaats gereserveerd hebben. Ziet u ergens een brand die niet aan deze voorwaarden voldoet, meld dit a.u.b. direct bij de beheerder.

Vuurplaats

Er zijn een paar vuurplaatsen. Deze repareren en onderhouden wij zelf (schoonmaken, onkruid verwijderen). Betalende klanten die een arrangement bij ons geboekt hebben, genieten voorrang bij het gebruik van de vuurplaats(en). Afstemmen van het gebruik van de vuurplaats(en) geniet de voorkeur. Dit is ook in uw belang, als u zeker wilt weten dat u er gebruik van kunt maken. Als de vuurplaats niet ‘gereserveerd’ is kan iedereen deze gebruiken mits hij/zij zelf zorgt voor hout (of zelf meenemen of kopen bij ons, niet sprokkelen).

Aard oven

Het gebruik hiervan wordt op dit moment afgeraden. De oven moet gerepareerd worden.

Picknick tafels en banken

Alle picknick tafels en banken bouwen en onderhouden wij zelf. Betalende klanten die een arrangement bij ons geboekt hebben, genieten voorrang bij het gebruik van de picknick tafels en banken. Afstemmen van het gebruik van de tafels en banken geniet de voorkeur. Dit is ook in uw belang, als u zeker wilt weten dat u er gebruik van kunt maken. Als de plaatsen niet ‘gereserveerd’ zijn kan iedereen deze gebruiken. A.u.b. niet BBQ-en op de picknick tafels en banken.

Uitkijken met water

Ouders / begeleiders moeten zelf op hun kinderen letten. Sommige delen zijn diep en alleen geschikt voor zwemdiploma houders. Waterschoenen is wel aan te raden omdat onder de water oppervlakte soms takken, schelpjes, takjes met doorns, stenen kunnen liggen waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Het water is geen zwemwater het is natuurlijk levend speelwater. Soms hebben kinderen wel eens wat last van kriebel of jeuk. Dit kan tijdelijk voorkomen. Spoel goed af thuis met leiding water. Kroos kriebelt en gaat overal tussen zitten maar is geen prikkende plant. Wel uitkijken want soms denken kinderen dat het grasveld doorloopt maar ligt er een sloot onder. Ouders / begeleiders moeten zelf op hun kinderen letten. Spelen en deelname aan activiteiten is op eigen risico.

Takkenrillen

Zijn voedsel- en schuil- en verblijfplaatsen voor insecten en dieren.  Geen takken uit takkenrillen trekken voor broodje bakken, pijl en boog etc.  De beheerder kan aan stokken komen of adviseren hierover.

Natuurgebied: flora en fauna regels

De Natureluur is onderdeel van een uniek stukje stadspark en natuurschoon. Voor onderdelen in en om de Natureluur gelden regels die bij een natuur gebied horen. In de Heemtuin niets plukken en op de paden blijven en niet te veel lawaai. In het broedseizoen of als een bijzondere diersoort is waargenomen gelden in een aantal gevallen strengere beperkingen voor bepaalde activiteiten. (B.v. huttenbouwen vlak bij een vossenburcht.) Eetbare natuur (bessen, zaden, nootjes, kruiden, bloemen) tijdens leerzame activiteiten met een begeleider wel oogsten maar altijd wel met oog voor wat het gebied ook aan kan. Niet eigenhandig zagen of snoeien, dat soort zaken graag altijd even in afstemming met de beheerder(s).

Kruidentuin

De Natureluur kruidentuin onderhouden wij zelf. In de kruidentuin mag alleen gewandeld worden. (Niet erin fietsen laat staan met een brommer betreden.) De kruidentuin zit vol lekkere dingen die leuk en leerzaam zijn om van te proeven, en dat is ook de belangrijkste toepassing van de kruidentuin. Maar het woord zegt het al: oogsten in kleine beetjes werkt het beste want dan overleven de planten en blijft er genoeg te proeven voor alle bezoekers. Dus oogst gerust wat citroenmelisse, proef gerust aalbessen en kruisbessen en geniet van de dingen die er groeien, maar trek geen hele planten eruit.

Luide muziek

Mag niet in de Natureluur. Het is een natuur gebied.

Auto’s, scooters, bussen

Mogen niet in het park. Graag parkeren bij Sloterparkbad en dan lopen. Als handhaving komt krijgen overtreders een boete.

Inzet Natureluur Piaggio en bakfiets

Wij hebben een Piaggio (met ontheffing) en een bakfiets, maar het is bewerkelijk voor ons om deze middelen in te zetten. In overleg, maar dit is met name bij (duurder) betaalde groepsarrangementen vanuit instellingen, zijn we, indien haalbaar, bereid om deze middelen, in overleg en tegen betaling, in te zetten voor ondersteuning bij vervoer van spullen van groepen van en naar de Natureluur. Vraag anders even naar de mogelijkheden.

Honden

Prima in veel delen van het park. In het kinderspeel gebied graag wel aan de lijn. Uitwerpselen niet laten slingeren.

Kamperen / Tenten

Mag wel tijdens de buurtcamping, maar de rest van het jaar niet. Een tent voor een dag opzetten om in te vertoeven overdag, om te schuilen en te spelen mag wel. 

Uw versnaperingen…

Neemt u zelf versnaperingen mee, dit mag, maar ruim dan a.u.b. uw rommel na afloop wel op.

Afval

Afval graag in de prullenbak. We hebben zwerfvuil prikkers liggen, we vinden het altijd fijn als bezoekers zelf meehelpen om het park schoon te houden. Als de openbare prullenbaken vol zijn kunt u met een van onze beheerders overleggen. Wij kunnen een deel van uw afval als we er zijn soms tijdelijk opslaan in ons gebouwtje.

BBQ

Mag maar niet BBQ-en zonder pootjes op de picknick tafels, wij maken deze meubels zelf en dan krijgen we schroei plekken. En dan kunnen anderen niet meer van de meubels genieten. Wij hebben ook BBQ’s te huur. Vraag naar de mogelijkheden.

Versieringen aan het terrein bij feestjes, BBQ, picknick e.d.

Geen confetti a.u.b. Ballonnen en vlaggen mag, wel graag na afloop goed opruimen. Alles wat u aan versieringen gebruikt na afsloop graag goed opruimen.

WC opties, voor als onze toiletten gesloten zijn

Als onze toiletten dicht zijn, zijn er evt. altijd wel plekken in de buurt, waar je misschien terecht kunt voor een kopje koffie en toiletbezoek. Denk dan b.v. aan het Sloterparkbad, kinderboerderij het Sloterpark, Hotel Buiten of Buurtwerkplaats Noorderhof. Of probeer restaurantjes op het Confuciusplein,. (Om het 100% zeker te weten check a.u.b. wel vooraf zelf de eigen websites van deze plekken voor hun openingstijden.).

Natureluur bezoek: op eigen risico

Spelen is altijd op eigen risico van kinderen en/of hun ouders/begeleiders.

Verantwoordelijkheid van ouders en meereizende begeleiders

Ouders/ meereizende begeleiders blijven altijd verantwoordelijk voor hun eigen kind(eren).

Natureluur – contactgegevens

Heeft u vragen over onze terrein regels? Constateert u iets in het terrein dat aandacht nodig heeft? Laat het ons dan weten. Onze contact gegevens staan hieronder.

Adres en bereikbaarheid:

President Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam. OV: trams 7, 14 (eindpunt) en 13 (Troelstralaan).

Parkeren

Vlak bij tram remises 7 en 14, Sloterparkbad of Confuciusplein

Vragen

Kun je stellen aan Wouter Dolmans (gastheer/programmeur), 06 333 06 191, info@denatureluur.nl of 020 411 51 77 (kantoor, NME centrum De Drijfsijs, als aanwezig).

Volg ons

Via www.denatureluur.nl of https://nl-nl.facebook.com/deNatureluur