1001 mogelijkheden om te (zelf) te ontdekken en te genieten

In en om de Natureluur zijn het hele jaar door prikkelende en leerzame natuuractiviteiten voor kinderen en volwassenen*. Deze zijn erop gericht om Amsterdammers de schoonheid van dit unieke stukje stadsgroen op 1001 manieren te laten ontdekken en te laten beleven. Het natuurgebied en de speeltuin zijn altijd gratis toegankelijk, maar voor bijzondere activiteiten geldt een deelname prijs. Activiteiten worden gepubliceerd op www.denatureluur.nl en op https://www.facebook.com/deNatureluur/.

*Dit gaat voor een deel om openbare (veel in vakanties) activiteiten en voor de rest veelal om maatwerk activiteiten. Bij het laatste gaat het om activiteiten in samenwerking met partners, via uitwisselingen met instellingen of op verzoek van allerlei (particuliere en niet particuliere) groepen.

Vaak vragen mensen aan ons ‘Wat is er te doen in de Natureluur als er geen activiteiten georganiseerd worden?’

Om zelf te spelen biedt de Natureluur eveneens talloze mogelijkheden om zelf te ontdekken en te spelen.

Hieronder leest u de mogelijkheden en de spe(e)regels voor zelf ontdekken en spelen in de Natureluur op een rij.

Spe(e)lregels Natureluur: 1001 mogelijkheden om zelf te spelen en te ontdekken

Als we geen activiteiten organiseren biedt de Natureluur ontzettend veel leuks. Wij merken vaak, dat lang nog niet iedereen weet wat het gebied allemaal aan onderdelen heeft. Hieronder een overzicht van de dingen die je in de Natureluur kunt vinden als je zelf komt spelen. De Natureluur heeft de volgende onderdelen:

 • Water speelgebied: slootjes om in te spelen en overheen te springen, een rietfilter, een wiebel flonder, een watervalletje en speel –en natuurvijvers!
 • Parcoursen: een trekpontje, kabel-, boom- en klauterroutes, klim- en uitkijk torens!
 • Wilgenhutjes, een veld waar al een hut staat en er nog meer mogen worden gebouwd!
 • Kruiden- en vlindertuin, stroken met wilde bloemen- en kruiden!
 • (Drink)water pomp (tijdelijk buiten gebruik / kapot).
 • Flonders en boomstammen banken voor ontmoeting
 • ´Eetbare´ natuur zones (aalbes, kruisbes, appelbes, framboos, braam, peer, appel, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, kweepeer, noem maar op)!
 • Buiten kook plaats, een aard oven (moet opgeknapt worden).
 • Kampvuurplaats(en)! (Wij maken en onderhouden deze zelf, klanten van de Natureluur die een tafel reserveren bij ons hebben voorrang om ze te gebruiken.)
 • Hangmatten en schommels (hangen er alleen als de beheerders er zijn, moeten ’s avonds weer naar binnen)!
 • Kano in- en uitstapplaats!
 • SUPS, vlotten + zwemvesten + peddels (kunnen op sommige dagen gehuurd worden bij beheerders)!
 • Tuindersvlet het Rabootje (alleen speciale vaardagen of op verzoek)
 • Er zijn meerdere insecten hotels!
 • Er wonen konijnen, mollen, vogels (een broed eiland)!
 • Volop picknick tafels (wij maken en onderhouden deze zelf, klanten van de Natureluur die een tafel reserveren bij ons hebben voorrang om ze te gebruiken)
 • In en om de Natureluur liggen het Ruige Riet, de Heemtuin in en de kinderboerderij!

Kleding advies: kleed je naar het weer of neem extra mee

Natureluur bezoekers kunnen nat of koud worden. Geef uw kind daarom evt. vervangende kleren mee, en/of kleed uw kind naar de weersomstandigheden. Een goede trui voor als het koud is, een wind- en/of regenjas bij stormachtig weer met veel neerslag ! Of een handdoek bij waterspeel weer, extra kleding voor wie van plan is echt vies en nat te worden, etc.

Natureluur bezoek: op eigen risico

Natureluur bezoek en zelf spelen zijn altijd op eigen risico van kinderen en/of hun ouders/begeleiders.

 Verantwoordelijkheid van ouders en meereizende begeleiders

Ouders/ meereizende begeleiders blijven altijd verantwoordelijk voor hun eigen kind(eren).

Wat doen we bij slecht weer tijdens zelf spelen

Ons gebouwtje heeft een overkapping waar beperkt kan worden geschuild. Onder de bomen bent u ook snel uit de drup. Verlaat bij onweer het water en het park, dat is beide beter dan dat u gaat schuilen onder bomen (dat is gevaarlijk). M.u.v. bij aanhoudend onweer, gaan de activiteiten altijd door. Bij slecht weer kunnen wel onderdelen afgelast worden. Volg o.a. onze Facebook pagina voor het laatste nieuws hierover. Maar bij twijfel over of een activiteit wel of niet doorgaat bij slecht weer is het altijd het beste, om ons op de dag zelf even te bellen, dan krijg je het laatste (deelnemer) nieuws direct van ons zelf te horen en kun je besluiten of je naar ons toe komt die dag of niet.

Donaties: Altijd Welkom!

Voor sommige onderdelen (zoals zelf spelen) hoeft u niets te betalen. In het halletje waar de toiletten hangt een groene pot waarin u een vrijwillige bijdrage mag doen als u dit graag doet. Wilt u een vrijwillige bijdrage pinnen, overleg dan even met een van onze beheerders. Uw bijdrage wordt besteed om af en toe reparaties te verrichten, eens wat gereedschap te kopen, weer eens een activiteit te organiseren, ons gebouwtje en de toiletten en materialen opslag netjes te houden, etc.

Natureluur – contactgegevens

Heeft u vragen over onze spe(e)regels, of over de mogelijkheden die ons gebied biedt? Constateert u iets in het terrein of ten aanzien van zelf-speel mogelijkheden en/of activiteiten dat aandacht nodig heeft? Laat het ons dan weten. Onze contact gegevens staan hieronder.

Adres en bereikbaarheid:

President Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam. OV: trams 7, 14 (eindpunt) en 13 (Troelstralaan).

Parkeren

Vlak bij tram remises 7 en 14, Sloterparkbad of Confuciusplein

Vragen

Kun je stellen aan Wouter Dolmans (gastheer/programmeur), 06 333 06 191, info@denatureluur.nl of 020 411 51 77 (kantoor, NME centrum De Drijfsijs, als aanwezig).

Volg ons

Via www.denatureluur.nl of https://nl-nl.facebook.com/deNatureluur