Spelregels deelname (meivakantie) activiteiten

Activiteiten in de Natureluur 22/4 t.m. 11/5 – 2014
*Spelregels deelname* / *Meer informatie enkele onderdelen*

Om activiteiten bij grotere drukte plezierig en beheersbaar te houden (o.a. qua begeleiding, kosten, verloop, voor ons en voor de klant) zijn we begonnen om voor deelname aan activiteiten enkele spelregels te maken. Dit lijstje van regels zal af en toe nog wel worden aangevuld, hieronder is slechts een aanzet.

De volgende regels zijn nu al aan deze werklijst toegevoegd.

*Onze deelname (spel)regels: inleiding
Over het algemeen kunnen we een gezellig drukke belangstelling van bezoekers en dagjesmensen tijdens vakantie activiteiten vaak prima aan met ons (nog altijd kleine!) team, dat mede bestaat uit vrijwilligers, werkstudenten, helpers, e.d. Soms kiezen hele groepen ervoor, zeker bij mooi weer, om allemaal tegelijk naar ons toe te komen. Dan is het snel moeilijker, om bezoekers allen goede aandacht te geven en komen de kosten van een kleine activiteit al gauw op meer spanning te staan. Veel van onze activiteiten worden nog altijd mogelijk gemaakt dankzij (voornamelijk) een subsidie van Stadsdeel Nieuw-West. Met dit geld moeten – en willen – we zeker óók o.a. lokale bezoekers(groepen) goed kunnen blijven bedienen. (Naast de enorm toenemende stroom dol enthousiaste bezoekers / deelnemers vanuit heel Amsterdam en daarbuiten aan acitiviteiten en/of op ons terrein!) Om deze reden, én om activiteiten bij grotere drukte plezierig en beheersbaar te houden (o.a. qua begeleiding én kosten, voor ons en voor de klant) hebben we onderstaande spelregels gemaakt.

*Onze deelname (spel)regels voor: vaartochten
Voor het varen geldt: maximaal 18 deelnemers tegelijk. Tijdens het varen leer je van een natuurgids over de unieke flora en fauna van het gebied! Vaartochten zijn voor 8 jaar en ouder. De deelname door iets kleinere kinderen is onder bepaalde omstandigheden toegestaan, mits in overleg met en na goedkeuring van de gids en kapitein en de Natureluur dagcoördinator. Zwemvest wordt verstrekt en is verplicht, evenals opgeven op de dag zelf bij de Natureluur dagcoördinator vooraf wegens beperkte ruimte aan boord, n.l. 18 passagiers maximaal in het Rabootje.

*Onze deelname (spel)regels voor: waterbeestjes zoeken
Waterbeestjes zoeken! Zelf doe activiteit. Leen van ons materialen, zoals schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten! We lenen uit aan (groepjes) kinderen met (eigen) begeleiding of aan oudere kinderen (borg kan gevraagd worden) die zelf goed met het materiaal om kunnen gaan. Heel geschikt en leuk voor alle leeftijden. Maximaal 10 deelnemers per keer.

*Onze deelname (spel)regels voor: Natureluur Lente Bingo!
Natureluur Lente Bingo! (Ruige Riet / Sloterpark / Natureluur Lente foto / beeld zoekkaart speur- en bosjut tocht.) (We maken foto’s van planten, bloemen en diertjes in het Ruige Riet. Deelnemers krijgen, een voor een, een foto, en die plant of bloem moeten ze dan gaan zoeken. Als de plant of bloem gevonden is, kan de begeleiding de deelnemers een leuk feitje vertellen over de gevonden plant of bloem. De tocht wordt gebaseerd op een lijst van planten en bloemen die in het Ruigen Riet staan.) Na afloop wat lekkers eten uit de natuur. Leuk als ouder-kind activiteit. Maximaal 10 deelnemers per keer.

*Onze deelname (spel)regels voor: Lente Wandeling!
Lentewandeling! (voor volwassenen) Er wordt ‘sportief’gewandeld (in dit geval zonder kinderen, m.u.v. babies in b.v. een kinderwagen mits deze makkelijk mee kan). Extra info zie* Door het Ruige Riet, Heemtuin Sloterpark & Natureluur! Ontdek wilde kruiden & bloesems en leer wat er te doen is in de mei vakantie in de Natureluur! Rond. c. 10.30/10.45 uur zetten we samen kruidenthee en proeven we een lente snackje! (Doel en doelgroep: ouders gaan (zelf, zonder hun kinderen) op verkenning in het gebied. Iin elk geval loopt een Natureluur medewerker (een deel) van de route mee en vertelt aan ouders o.a. over activiteiten in de mei vakantie. Sowieso gaan ongeveer 12-15 moeders van de PJ Troelstra- en SBO de Kans school mee. (Zij zijn initiatiefnemers.) Andere belangstellende volwassenen & andere ouders kunnen mee. Graag even vooraf opgeven, via info@denatureluur.nl. (Vertrek is al om 09.15 uur, vanaf het Pluspunt. Aankomst en vertrek vanuit de Natureluur c. 09.30/09.45.)

*Onze deelname (spel)regels voor: Werken met Wildpluk Kruiden en Bloemen!
Werken met wildpluk kuiden en bloemen! Onder voorbehoud van beschikbaarheid van wat we kunnen vinden in de natuur! We maken elke keer iets net een beetje anders of werken met deeg met steeds een ander accentje. Actief meedoen en helpen aangemoedigd. Maak bloem-, madeliefjes-, suiker- of krentenbroodjes! Bak (zelf) (paarden)bloemen-pannenkoeken! Werk met olijfjesdeeg, zeezout en andere natuurlijke focacia’s maken ! Verwerk, proef, vlecht en bak in onze gerepareerde aard-oven! We maken snackjes met oogst uit de lente! En op sommige dagen maken we ook limonade of…ijsjes! Alle leeftijden.  Maximaal 10 deelnemers per keer.

*Onze deelname (spel)regels voor: Zaadbommen maken!
Zaadbommen maken! Gevolgd door enkele plant activiteiten in de Natureluur! Uit de door jouzelf in de Natureluur gemaakte zaadbommen (een recept van o.a. klei, biologische compost en zaden) groeien allerlei bloemen met o.a. voeding voor bijen. In deze mei vakantie kun je deze zaadbommen nog heel goed ‘uitgooien’ en zaaien op een plek die jij kiest! Dan heb je straks in de zomer prachtige bloemen op de plaats waar je jouw zaad-bom hebt laten landen…Tussen augustus en oktober je zaad-bom gebruiken kan ook, dan heb je volgend jaar mooie bloemen! Ook gaan we, als er nog plek is, tijdens deze activiteit o.a. asters en wat zonnebloemen planten in de Natureluur t.b.v. o.a. de nieuw aan te leggen (wilde) bloemenweide. Alle leeftijden. Maximaal 10 deelnemers per keer.

*Onze deelname (spel)regels voor: Knutselen met Hout!
Knutselen met duurzaam Amsterdams gerecycled zaag (afval) hout! Extra info en deelnemersvereisten, zie*We maken SUPERhelden, zaaghouten (zeil)vlotten, mannequins, safari dieren, ere- en geluks poortjes, tropheeën, bokaaltjes, totems, vlotjes, bootjes en natuurlijk…fantasie figuren! Ouder-kind activiteit of voor wat oudere kinderen die lekker zelf met gereedschap kunnen werken met een beetje hulp. Maximaal 10 deelnemers per keer.

*Onze deelname (spel)regels voor: Lentesneeuw / Iepen wandeling!
Over de Lentesneeuw (Iepen) wandeling vind je meer informatie via http://www.vriendenvandesloterplas.nl/. De activiteit vindt plaats tijdens de Groene van Amsterdam. De activiteit is voor volwassenen. Dus……wil je iets anders dan rennen, wandel dan mee met Hans Kaljee en ontdek nieuwe stukjes Sloterpark. Rust uit bij een boeiende lezing over Bea Schwarz en haar collega’s. Zij deden bijna een eeuw geleden baanbrekend onderzoek naar de iepziekte. Kijk naar mooie plaatjes uit het interbellum, de tijd tussen de twee wereldoorlogen. En wandel vervolgens verder met Hans langs bijzondere bomen zoals de mispels in de Natureluur. We eindigen bij de Noordzijde met een eerbetoon aan Bea Schwarz. Hier staan de unieke naar haar vernoemde Bea Schwarz-iepen. Hans Kaljee is de Amsterdamse bomenconsulent, en medeschrijver van het boek Iep of Olm. Patricia Faasse is wetenschapshistorica, en schrijfster van het boek Een beetje opstandigheid. Een prachtig boek over Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Bea Schwarz was haar eerste promovenda. De naar haar genoemde iepen staan aan de noordoever van de Sloterplas.

*Onze deelname (spel)regels: individuele bezoekers (uit de buurt en verder weg)
Over het algemeen is er bij elke activiteit, elk uur of elk half uur (ligt aan de activiteit), ruimte voor maximaal 10 deelnemers. We doen over het algemeen niet aan aanmelden, behalve in sommige gevallen, op de dag zelf. Het registreren van aanmeldingen levert ons veel extra werk op, en aan het begin van een activiteit blijkt een deelnemerslijst meestal nog altijd vol te zitten met verrassingen, laatste veranderingen en onvoorspelbaarheden, spontane aanlopers, e.d. We hanteren mede hiero, het liefst altijd een open inloop systeem voor onze activiteiten. We doen dit ook, om mensen vrij te laten, tijdens recreatief vrije tijdsbezoek aan de Natureluur. Ook willen we onze activiteiten informeel, laagdrempelig en toegankelijk houden. Soms kun je hierdoor op een activiteit even niet terecht. Ga dan even lekker zelf wat anders doen en probeer het iets later weer even. Bij de meeste van onze activiteiten kun je namelijk gewoon instromen, zodra er weer even een plaats vrij is. Onze begeleiders streven ernaar, om na elke omlooptijd nieuwe deelnemers aan te moedigen mee te doen, en om deelnemers die al geweest zijn aan te moedigen om even een andere activiteit uit te gaan proberen. Je kunt soms pech hebben, als er op een moment sprake is van enorme drukte. Wij kunnen niet altijd vooraf voorzien, wanneer het wel of niet heel druk wordt. Desondanks bieden wij onze activiteiten nog altijd bewust laagdrempelig en open toegankelijk aan. Dit omdat wij ons open en verwelkomend naar bezoekers toe willen opstellen, juist ook voor losse belangstelende bezoekers en dagjesmensen uit de buurt én van verder weg. Op dit moment is dit nog steeds ons aanmoedigende bezoekersbeleid. Mocht je door drukte aan een activiteit even niet kunnen meedoen, weet dan wel altijd, dat het gebied zelf echt groot genoeg is. Het is, buiten onze activiteiten om, altijd mogelijk, om gewoon naar het speelgebied te komen en zelf lekker alles te komen ontdekken. Hoewel de mei vakantie activiteiten (nu nog) gratis zijn, wordt een vrijwillige bijdrage van € 0,20 p.p. voor het toiletgebruik en als symbolische bijdrage richting het onderhouden en schoonhouden van het terrein actief aangemoedigd.

*Onze deelname (spel)regels voor: groepsbezoek (particulieren, KDV / BSO / schoolreisjes e.d.)
Ons budget laat – beperkt – deelname toe aan vakantie activiteiten door groepen, echter tegen een (ZEER BEPERKT BESCHIKBAAR) laag instaptarief. Per dag kunnen we tijdens de vakantie activiteiten n.l. ‘slechts’aan 1 grote, of aan 2 kleine BSO of KDV of andere groepen, gegarandeerde deelname toezeggen en waarmaken aan vakantie activiteiten, tegen het laagdrempelig tarief van € 1,5 per groepsbezoeker. (Hierbij tellen we zowel alle volwassenen als alle kinderen mee bij het opmaken van het verschuldigde bedrag.) Het kan zijn, dat op een bepaalde dag van uw voorkeur het lage instaptarief al vergeven is, aan 1 grote of 2 kleine KDV of BSO of andere groepen, die zich eerder dan u aangemeld hebben voor activiteiten. Als dit zo is, informeer dan even, of onze activiteiten begeleiders in overleg met u (tegen meerkosten) speciaal voor jullie groep wat langer kunnen blijven of eerder kunnen komen, op de dag dat jullie willen komen. Wilt u, als BSO of KDV (of als particuliere of als andere) groep, niet alleen naar het gebied komen, maar ook echt deelnemen aan (vakantie) activiteiten, dan is het altijd raadzaam, om uw komst vooraf aan te melden bij ons, via info@denatureluur.nl. U krijgt dan direct van ons een terugkoppeling, van de voor die dag geldende mogelijkheden en (dag)tarieven. Als groep betaalt u nooit contant. We maken altijd achteraf een acceptgiro voor uw bezoek. Los van het met u evt. overeen te komen (maatwerk)tarief voor groepsdeelname aan activiteiten, wordt bij bezoek door groepen altijd WEL een symbolische contante vrijwillige bijdrage van € 0,20 p.p. voor het toiletgebruik en voor het schoonhouden van het terrein aangemoedigd. Deze (vrijwillige / aangemoedigde) betaling geldt ook, als u als groep gewoon naar het terrein komt, maar niet deelneemt aan activiteiten.

Veel plezier tijdens jullie bezoek aan de Natureluur!!!

EINDE