Karper vissen in de Natureluur

Elk jaar strijken er gedurende bepaalde periodes wel vissers neer bij de vijver in de Natureluur. Op donderdag avond 10 januari 2019 werd de eerste visserstent van dit jaar opgezet langs de vijver in de Natureluur, uitkijkend tussen het riet langs de wal met aan de overkant het Ruige Riet. In de wateren van de Sloterplas en in de kanaaltjes en slootjes in en om de plas, zo ook bij de Natureluur, zit veel vis. Op de foto, die najaar 2018 genomen is bij de Duikelaar (om de hoek van de Natureluur) een grote karper die in deze wateren toen gevangen werd en even later werd terug gezet.

Normaal zijn veel vissen in winterslaap maar dit jaar zijn de eerste vissers er vroeg bij ! Heel verbazingwekkend is het eigenlijk ook niet, want het is nog heel mild buiten (ruim 5 graden boven nul).

Het lekker visweer, maar ook voor ander bezoek is het weer prima ! Kom lekker spelen en wandelen in de Natureluur, geniet van het zachte weer en trek er lekker op uit !

De foto bij dit bericht werd in najaar 2018 in de Duikelaar genomen door Richard Verkerk, de schipper van het Natureluur natuur excursie bootje ‘het Rabootje’.

De tekst hieronder is afkomstig van een sportvis website, waarin alles staat over de seizoenen en de karpers.

Als je wilt vissen op karpers dan bof je, want hiervoor geldt niet echt een specifiek karper seizoen waaraan je gebonden bent. Het vissen op karper mag eigenlijk het hele jaar door, al zijn er wel specifieke periodes in het jaar waarop je meer succes zult kunnen boeken. Dit heeft allemaal te maken met de activiteit die de karpers vertonen ten opzichte van de jaargetijden.

Verloop activiteit karpers

Als je in januari of februari, dus nog in het strengst van de wintermaanden, wilt gaan vissen, loop je weinig kans een karper te vangen. In de periode zitten ze in het diepere water en verkeren ze in een soort winterslaap. Ze liggen stil op de bodem en azen weinig tot niets. Ze teren op hun vetreserves. Zodra de lente inzet rond maart en de watertemperatuur stijgt, gaan ze weer op zoek naar voedsel en begint het echte karper seizoen weer. Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen. Dit zet zich voort tot ongeveer oktober, omdat de karpers voldoende vet moeten opslaan voor de naderende wintermaanden. Zodra deze inzetten, gaan ze wederom in winterslaap en zul je niet veel succes meer ondervinden in het vangen van karpers. Je moet het als visser dus echt hebben van de lente en zomermaanden, dit is het beste karper seizoen! Het is handig op de hoogte te zijn van het gedrag van deze vissen, zodat je hierop in kunt spelen. Anders zit je voor niks met je hengel gereed. Meer lezen ? Zie de website van sportvissen Nederland.