De tamme kastanjes zijn eetrijp.

Op bomendag op 21-3-2012, lang geleden dus, zijn door leerlingen van een school uit de buurt twee nieuwe tamme kastanjes bij een al bestaande andere boom soort geplaatst bij het einde van de wiebelflonder bij het bruggetje naar de Wessel Gansfortstraat.

Doel was om een zgn. klimaatbosje te maken. De in een driehoek geplante bomen maken kinderen en voorbijgangers bewust van milieubelasting en roepen op tot een verantwoorde omgang met energie.

De term klimaatbos wordt gebruikt voor de bossen die aangeplant worden om kooldioxide uit de atmosfeer op te slaan. Door die opslag neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer af en daarmee in theorie ook het wereldwijde broeikaseffect. (Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatbos.)

Vele jaren heeft het geduurd, maar op 6 oktober j.l. zijn de eerste tamme kastanjes ontdekt aan deze destijds geplante kleine boom!

Voortaan kunnen we dankzij deze bomen lekker smullen in de Natureluur !

De tamme kastanjes zien er aan de buitenkant uit een beetje net als de paarden kastanje, dus met een dikke stekelige schil om de noot (zie ook foto). Echter als je de tamme kastanje uit de schil haalt, dan is deze te herkennen aan een wit zijde achtig toefje op het puntje van de noot.

Als je dat witte toefje ziet, weet je dat het gaat om een zoete en lekkere eetbare tamme kastanje, die je kunt poffen boven kampvuur.

De tamme kastanje moet onderscheiden worden van de paarden kastanje, die is zonder wit toefje en de noot is meer rond. De paarden kastanje is NIET eetbaar. Waar de paarden kastanje WEL goed voor is, is om mee te KNUTSELEN. (Zie foto onder.)

Eet smakelijk met de tamme kastanjes in de Natureluur en geniet van de eerste eigen tamme kastanjes in de Natureluur!!

De Tamme Kastanje in de Natureluur

Zo zien de eetbare tamme kastanjes er uit (foto niet uit de Natureluur)
Ronde niet-eetbare paardenkastanje