Bloeiende Sneeuwklokjes en Winter Akonieten

Terwijl heel de Natureluur in winterstand staat zijn er nu toch al kleine eerste wilde groene kruiden die opkomen tussen het gevallen bruine en vergane blad en tussen het strooisel van houtsnippers en tussen de mossen en de modder. En een van de weinige bloemen die je deze periode in De Natureluur kunt zien zijn bloeiende sneeuw klokjes en winter akonieten. Deze twee winter bloeiers geven nu in deze tijd kleur aan de Natureluur tussen het eerste groen.

Het mooie van sneeuwklokjes is onder meer dat ze zelf warmte kunnen produceren, tot wel 10 °C. Dit zorgt ervoor dat eventuele sneeuw rondom de bloem smelt. Is dat niet knap? En wat mensen vaak niet weten, maar wel voelen, is dat sneeuwklokjes symbool staan voor hoop, ontwaken en lenteverwachting. Ze geven dan ook een heerlijk vooruitzicht naar het voorjaar.

Verder is de winter akoniet een vrij zeldzame en zeer vroeg bloeiende bodembedekker van het bos. Deze vormt een krans van bladeren rondom een centrale gele knop. Die gele knop kan al in januari te zien zijn. Winterakoniet is te vinden in het loofbos, samen met sneeuwklokje en krokus. Het groeit op lichte plaatsen maar ook in halfschaduw.

Eigenlijk is nu de tijd om elke dag even in de Natureluur te kijken want de avonden worden elke dag al langer licht en later donker en de natuur wordt elke dag een stapje groener. Dit gaat door tot de lente wanneer alles echt in groen ontploft is.

Bloeiend winterakoniet
Uitkijkje vanaf de Heemtuin over opkomende klokjes. Daarachter riet en de natuurvijver en in de verte het Ruige Riet.