Afval-Art in de Natureluur

In het kader van de Week van NederlandSchoon hebben 120 mensen in de natuurspeeltuin Sloterpark – de Natureluur in Amsterdam Nieuw-West op 6, 8 en  9 maart een meiboom gemaakt van afvalmaterialen. Onder leiding van medewerkers en vrijwilligers van de Natureluur en beeldend kunstenaar Ulrike Bartels hielpen bezoekers aan de Natuurspeeltuin tijdens drie actiemiddagen het park schoon te houden. Onder leiding van de kunstenaar mochten deelnemers het parkafval omvormen en omsmelten met strijkijzers, in oventjes en kampvuurtjes. Zij veranderden het afval vervolgens in kleurrijke bloemslingers, wapenschilden, ornamenten, kransen, schoonmaakdrachten en -kledij.

Meipaal
Met hun creaties hielpen deelnemende kinderen, hun ouders, vrienden en familie, bezoekers van een BSO en leerlingen van een drietal scholen uit Nieuw-West een heuse meipaal te versieren. Op zaterdag 9 maart werden alle versieringen in de paal gehangen. Samen met twee pony’s van de naastgelegen kinderboerderij, de kunstenaar, twee actrices en vrijwilligers en medewerkers van de Natureluur werd de meiboom onthuld met een vreugdedans.

Regen gevolgd door…toneel!
Aan het einde van de actieweek waren het wel de echte die-hards die overbleven. Zij trotseerden het slechte weer (regen, wind en koude). Hun inspanningen werden daarnaast beloond met een toneelstuk in het Natuur- en Milieu Educatie centrum De Drijfsijs. Het spannende verhaal ging over twee dames die last kregen van lente-kriebels en bij volle maan steeds veranderden in weerwolven. Deze geweldige voorstelling van Kees en Koos was mogelijk dankzij een bewonersinitiatief (subsidie) aanvraag van Danièlle Los, één van de vaste vrijwilligers van de Natureluur. Haar aanvraag werd gehonoreerd door Stichting Eigenwijks.

Oud-Europese traditie: opruimen & feesten ter ere van de lente!
Het planten van een meiboom is een oud Europees gebruik om de natuur te huldigen, en valt meestal samen met de komst van de lente. De Natureluur verzorgde op alle actiemiddagen themawandelingen met een natuurgids door het park. De gidsen ruimden met hun deelnemers zwerfvuil, en tegelijkertijd leerden zij de kinderen wat je kunt zien in de natuur in de overgangstijd van winter naar lente. Kinderen leerden lentebloemknoppen zien zoals akonieten, lentevogels herkennen via het gezang van bonte spechten.

Kampvuur en pizza workshops!
Om warm te blijven zorgden vrijwilligers van de Natureluur de hele week door voor kampvuurtjes, chocolademelk en waren er pizza- en soepworkshops. In deze workshops werkten kinderen met biologische producten en verse kruiden.

Krachtstokken met stukjes mos én snoeppapiertjes
Tijdens de natuur activiteiten kwam het thema recycling ook aan bod. Met de gidsen Bart de Koning en Karin Vlietstra maakten kinderen krachtstokken van wilgentenen. Deze versierden zij met natuurlijke afval materialen van het seizoen, zoals dode mossen, afgevallen boombast en verloren veren van eenden. Snoep papiertjes en ander ‘mensen’ afval uit het park hingen zij ook aan de krachtstokken.

Natureluur Schoonmaakhelden in het nieuws
Ten slotte kwam tijdens één van de inspirerende middagen in het park de stadstelevisiezender AT5 langs. Met een nieuws item voor schooltelevisie besteedde de zender aandacht aan de kinderhelden die de Natureluur schoonhielden tijdens deze week van Nederland Schoon. Het item is online te zien.

Dank
De Natureluur bedankt Ulrike voor het mogelijk maken van dit project in de natuurspeeltuin! Ulrike kreeg voor deze actieweek subsidie toegekend van stadsdeel Nieuw-West om een kunstwerk te maken van afval materialen. Ulrike koos ervoor om dit project op deze manier vorm te geven in het park samen met kinderen van de Natureluur. Bedankt Ulrike en alle kinderen en vrijwilligers en ouders die geholpen hebben!

Foto’s
Bij dit artikel vind je foto’s van enkele onderdelen van deze zeer geslaagde actieweek in de Natureluur.

There is one comment

Comments are closed.