Smullen uit de kruidentuin

Wildplukken en eten uit de natuur is helemaal hip en ‘in’. Met regelmaat zijn en ook in de Natureluur wildpluk- en oogstwandelingen. (Hou onze agenda in de gaten.) Eén van de in Amsterdam de laatste jaren sterk gegroeide organisaties die zich met dit onderwerp bezighouden, is ‘Eigen Krachtvoer‘. Ook Eigen Krachtvoer organiseert wekelijks wildpluk wandelingen. Bij Eigen Krachtvoer trekken deelnemers samen de natuur in om wild voedsel te zoeken. Afhankelijk van wat er in het seizoen voorhanden is gaat dit om wilde oogst als paddestoelen, kruiden, bessen, noten enz. Op de agenda van Eigen Krachtvoer is te lezen waar en wanneer er wild pluk wandelingen zijn. Deze zijn óók regelmatig in de omgeving van de Natureluur, bijvoorbeeld dwars door het Ruige Riet, in de kruidentuin van de Natureluur en/of in andere delen van het mooie Sloterpark.

Eigen Krachtvoer timmert ondertussen al sinds 2013 in Amsterdam vanaf verschillende locaties aan de weg om wild plukken te promoten. De organisatie is ooit begonnen door twee natuurliefhebbers die door omstandigheden zelf klant van de voedselbank geworden waren. De organisatie is groot geworden dankzij slim en inspirerend combineren van houden van en zorgen voor de natuur, de eindeloze mogelijkheden voor gratis eten die de natuur ook in de stad biedt en een groeiend aantal minima die worstelen om rond te komen en genoeg over te houden om eten te kopen voor zichzelf. (Lees meer over Eigen Krachtvoer op hun eigen website.)

Eigen Krachtvoer organiseert wandelingen, workshops op diverse (buiten) locaties én bereidt de stadsnatuur oogst in een heus bourgondisch vegetarisch restaurant in de Pijp.

Sinds c. juni/juli 2022 maakt Eigen Krachtvoer ook gebruik van de binnenruimte van gebouwtje De Drijfsijs in de Natureluur voor workshops. De Natureluur, het Sloterpark en het Ruige Riet bieden een ongekende natuur rijkdom voor wildpluk fans. Er is in de Natureluur door al deze wild pluk activiteiten een hele mooie wisselwerking aan het ontstaan van vraag en aanbod op het gebied van eten uit het bos. Heb je geen idee wat je zult eten? Maak een wandeling en laat je inspireren door wat er op dat moment groeit in de natuur. Heb je ergens anders in de stad iets heerlijks geproefd, maar kun je het in je eigen park niet oogsten of vinden? Geen probleem, de meeste wilde kruiden en eetbare bloemen kunnen gestekt worden en zich vermenigvuldigen waar ze uitgezet worden op nieuwe locaties.

Dit soort energie zorgt er nu ook voor dat de Natureluur kruidentuin een enorme boost krijgt. Moos, de workshop leider van Eigen Krachtvoer in de Drijfsijs, heeft gezien dat er in de kruidentuin van de Natureluur al heel veel lekkers groeit. Maar er zijn ook nog veel plantjes die er nog niet groei(d)en…tot voor kort dan. Zoals bijvoorbeeld duizendblad. Die eetbare plant waar je chips en kruidenboter van kunt maken, groeide al wel elders in het Sloterpark, maar nog niet in de Natureluur kruidentuin. Moos en de deelnemers van de workshops in De Drijfsijs hebben aangeboden om met regelmaat voor de Natureluur kruidentuin te zorgen, als zij in ruil daarvoor uit de tuin mogen oogsten voor toepassingen en gerechten en producten en technieken.

De Natureluur en de Natuurkamer zijn erg blij met al het liefdevolle werk dat Moos en haar deelnemers de laatste weken in het verzorgen van de Natureluur kruidentuin leggen. Hieronder zijn wat foto’s te zien van enkele tot nu toe al bereikte resultaten. In De Drijfsijs ruikt het elke week naar een andere soort gedroogde natuur thee. In de Natureluur kruidentuin zijn mooie nieuwe bordjes geplaatst bij al bestaande en nieuwe plantjes en kruiden. De bordjes geven niet de namen van de planten, maar verwijzen naar wat je ermee kunt doen. Op de bordjes is b.v. te lezen ‘chips’, ‘soep’, ‘limonade’, ‘snoep’ of ‘medicijn’. Bij kinderen wekt deze aanpak interesse: er hoeft geen ingewikkelde botanische naam te worden onthouden, maar hoe de planten toegepast worden onthouden kinderen graag.

Foto’s onder: nieuwe aanplant in de Natureluur kruidentuin, vernieuwde Natureluur kruidentuin bordjes, oogst uit de Natureluur die deelnemers laten drogen en verwerken tot thee, specerij voor natuurdrank, kruid om mee te bakken en te koken, en zelfs om huishoudelijke producten mee te maken (zoals zeep).

Nieuwsgierig geworden? Kom gauw langs een neem eens een kijkje in de vernieuwde Natureluur kruidentuin en/of meld je eens aan voor een Eigen Krachtvoer activiteit!