Nieuwe ‘Chaparral’ poort!

De ‘wilgentenen’ poort van het speelgebied in de Natureluur is vernieuwd! De wilgentenen moesten gesnoeid worden en onze Hub van de natuurverzorging afdeling groen van Stadsdeel Nieuw-West heeft er met mooie vindingrijkheid en creativiteit een schitterende ‘Chaparral’ stijl poort van gemaakt!

Hieronder een voorbeeld van een dergelijke ‘entree’ tot een natuurgebied in westelijk Amerika! Ook lees je hieronder meer over de natuurlijke fenomenen de inspiratie vormden voor de prachtige nieuwe poort in de Natureluur.

Dank je wel Hub voor de mooie nieuwe poort!

high chaparralFoto’s bij dit artikel: de nieuwe ‘Chaparral’ stijl poort (gemaakt door Hub van de natuurverzorging afdeling groen van Stadsdeel Nieuw-West) die toegang geeft tot het speelgebied van de Natureluur. Onder een foto van een typische poort die men wel tegen komt in de Chaparral gebieden in Amerika, zoals we die ook wel kennen van de vele Bonanza films. (Zie hier voor de bron van deze foto.)

Wikipedia zegt het volgende over de kenmerkende landschapsstijl uit de Chaparral in het westen van Amerika:

Chaparral is een biotoop met een kenmerkende vegetatie die vooral in Californië en in het noordelijke deel van het Mexicaanse schiereiland Baja California te vinden is.

De naam chaparral komt van het Spaanse woord chaparro en dat betekent “laag, groenblijvend eikenbos”.

De chaparral komt vooral voor in gebieden met een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde, regenachtige winters. Qua vorm is het vegetatietype vergelijkbaar met de maquis uit het Middellandse Zeegebied. Het bestaat uit taaie, houtige struiken met kleine, harde bladeren die de verdamping in de droge zomer beperken. Chaparral heeft vaak zo’n dichte begroeiing dat het ondoordringbaar is voor grote dieren en mensen. (Einde citaat.)