Laarswandeling maart zonder regen goed verlopen

Laarswandelingen Ruige Riet met Stadsecoloog Florentijn Vos

Op 24 maart j.l. vonden twee ‘laars’ wandelingen plaats in het Ruige Riet. De wandelingen werden georganiseerd door medewerkers van het ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam i.s.m. stadsecoloog Florentijn Vos. Vertrek- en eindpunt van de wandelingen was bij gebouwtje De Drijfsijs en de Natureluur zorgde voor ontvangst met wat drinken en een versnapering vooraf.

Het ingenieursbureau is bezig met de vernieuwing en onderhoud van het Sloterpark waaronder ook delen van het Ruige Riet.

Ooit is het Ruige Riet begonnen als nat rietland / moeras landschap, met de natuurflora en -fauna die bij dit type landschap hoort. In de loop der jaren (het Ruige Riet is ooit aangelegd in 1955) hebben bomen het steeds meer overgenomen van het oorspronkelijke riet en is in het natuur gebied sprake van ‘verlanding’: het is droger geworden en het aarde peil is in niveau omhoog gestegen.

Het ingenieursbureau is nu aan het verkennen hoe het oorspronkelijke rietlandschap op sommige delen van het Ruige Riet weer hersteld kan worden.

Deze ingreep maakt onderdeel uit van een groter ‘herstelplan’ voor het Sloterpark waarover bewoners geïnformeerd worden en over mogen meedenken- en praten.

Het was een mooie wandeling en er waren veel belangstellenden komen opdagen.

De laarzen waren nu eigenlijk niet nodig, omdat het Ruige Riet nu juist veel bomen bevat.

Maar met de naam wilde de stads ecoloog aanduiden welke richting de gemeente op wil met de ontwikkeling van dit stukje stadsnatuur.

Meer weten?

Als je meer wilt lezen over de plannen met het Sloterpark, de vernieuwing en onderhoud in en om o.a. ook de Natureluur, is een bezoek aan de website van het ingenieursbureau de moeite waard.

Kijk ook regelmatig in de vitrine van De Drijfsijs. Als er wandelingen op komst zijn dan hangt Team Natureluur voor-aankondigingen geregeld in de vitrine van gebouwtje ‘De Drijfsijs’.