Kampvuur + BBQ-en mág in de Natureluur: maar er zijn regels. Welke dit zijn leest u hier.

Zelf vuurtje komen maken in de Natureluur ? Dat kan, maar doe het wel in overleg met de Natureluur beheerders op de daarvoor ingerichte (vuur)plekken én volg onze ‘kampvuurhout voorschriften’. Sprokkel bijvoorbeeld geen hout met natuurwaarde uit het park. Hout, mits het ‘schoon’ is zonder lijmresten e.d., mag u zelf meenemen. Bij de Natureluur kunt u schoon en droog en lokaal geproduceerd hout kopen.

Geniet ‘verstandig’ en ‘met mate’ van de vuurplekken in de Natureluur, en volg tijdens uw gebruik ervan a.u.b. onze ‘regels juist gebruik kampvuurplekken Natureluur’! Welke dat zijn leest u in meer detail toegelicht hieronder als eerste per regel. Verderop aan het einde van dit bericht leest u meer over de BBQ regels in ons gebied.

Regel 1 kampvuur: alleen in de twee vuurplaatsen of in vuurschalen

 • In de Natureluur mag kampvuur gemaakt worden in de vuurplaatsen.
 • Geen vuur op het gras.
 • Er zijn twee vuurplaatsen in de Natureluur.
 • De vuurplaatsen bestaand uit elk een grote ingegraven vuurschaal en daaromheen een zone met zand (hier groeit geen gras) en de vuurplek herken je aan de ronde landschapsstenen die om elke vuurplaats in een kring geplaatst zijn.
 • Op de landschapsstenen kun je zitten om lekker van het kampvuur te genieten.

Regel 2 kampvuur: algemeen – overleg even met de beheerder(s)

 • De Natureluur is openbaar terrein en altijd toegankelijk.
 • In alle gevallen graag even overleggen met ons i.v.m. afstemming met vuurtjes van andere groepen die eventueel de vuurplaats gereserveerd hebben.
 • Betalende klanten die een arrangement bij ons geboekt hebben, genieten voorrang bij het gebruik van de vuurplaats(en). Afstemmen van het gebruik van de vuurplaats(en) geniet de voorkeur. Dit is ook in uw belang, als u zeker wilt weten dat u er gebruik van kunt maken. Als de vuurplaats niet ‘gereserveerd’ is kan iedereen deze gebruiken mits hij/zij zelf zorgt voor hout (of zelf meenemen of kopen bij ons, niet sprokkelen).
 • De beheerders kunnen u vertellen of het druk is met boekingen of bezoekende groepen voor wie de plek gereserveerd is, op de dag(en) dat u van de vuurplaats(en) gebruik wilt maken.
 • Op de aanwezigheidstijden van de beheerders worden extra activiteiten georganiseerd in de Natureluur, voor jong en oud. Hierbij kunt u denken aan excursies en activiteiten op maat uit het gebied voor organisaties en particuliere groepen. Regelmatig worden de vuurplaatsen bij dit soort groepsbezoeken ingezet.
 • Zijn de vuurplaatsen bezet? Team Natureluur heeft ook losse vuurschalen die u kunt huren.

Regel 3 kampvuur: gebruik het juiste kampvuur hout / onze ‘hout voorschriften’

 • Natureluur beheerders adviseren u over het juiste hout dat u kunt gebruiken om zelf kampvuur te maken in de Natureluur.
 • Wilt u vuur maken bij de vuurplaatsen? Neem dan ofwel uw eigen hout mee, of koop hout bij de Natureluur, maar het is niet toegestaan zonder overleg met de Natureluur beheerders om eigenhandig hout te gaan sprokkelen in het park.
 • Het park is te kwetsbaar om overal te sprokkelen en in bijna alle gevallen is dit speel hout voor de kinderen die wij er zelf met de hand naar toe gebracht hebben. Ofwel u kunt uw eigen kampvuurhout meenemen ofwel u kunt kampvuur hout bij ons kopen.
 • Sprokkel niet, en al helemaal niet zonder overleg met de Natureluur beheerders. Geen waardevol hout voor de fauna op het vuur gooien.
 • Niet zomaar sprokkelen in het park, dat hout heeft natuurwaarde en heeft een andere bestemming.
 • Gebruik voor uw vuur dus geen hout uit het gebied dat daar nadrukkelijk niet voor bedoeld voor is (b.v. uit takkenrillen).
 • Takkenrillen zijn voedsel- en schuil- en verblijfplaatsen voor insecten en dieren.  Geen takken uit takkenrillen trekken voor broodje bakken, pijl en boog etc.  De beheerder kan aan stokken komen of adviseren hierover.
 • Indien u zelf hout meeneemt: graag dan schoon hout, geen hout met allerlei lijmresten e.d.
 • Heeft u zelf geen hout of heeft u geen zin om te slepen?
 • Bij Team Natureluur kunt u, op de aanwezigheidstijden, hout kopen. (Of anders: buiten de ‘vaste’ aanwezigheidstijden in overleg, er is vaak wel iemand van ‘Team Natureluur’ in de buurt, in overleg is soms wel e.e.a. mogelijk.)
 • Natureluur hout is ‘droog & verantwoord’ kampvuurhout.
 • Natureluur kampvuur hout is lokaal geproduceerd.
 • Team Natureluur krijgt ruwe zaagresten van Amsterdamse Bomen. Veelal zijn dit bomen uit het Sloterpark. Wij krijgen deze ‘resten’ van Stichting Stadshout.*, **
 • Team Natureluur verzaagt deze ruwe zaagresten zelf óók weer tot kleinere stukjes hout en ‘droogt’ dit hout zelf in gebouwtje De Drijfsijs.
 • Dit verzaagde en gedroogde hout krijgt de bestemming van verkoopbaar kampvuurhout voor de Natureluur.
 • Natureluur hout is dus ‘duurzamer dan bij uw tankstation, beter voor uw rug én nog goedkoper ook’!
 • Als u niet zelf hout heeft, dan uw hout dus niet sprokkelen, maar graag afnemen bij de Natureluur beheerders (is schoon en droog en is duurzaam + lokaal geproduceerd).
 • *Stadshout reststukken / zaagresten. Een deel van deze in ons terrein liggende zaagresten kunnen, in overleg met de Natureluur beheerders, door bezoekers ook gebruikt worden om kampvuurtjes van te maken. Vaak is dit hout nat, omdat het open en bloot in het gebied ligt. Let er op voordat u het gebruikt, of het een beetje droog is.

Regel 4 Zaagresten voor de buurt om te klussen

** Team Natureluur gebruikt deze ‘zaagresten’ om te klussen in het park (repareren bloembakken, kabouter pad, insectenhotel, e.d.) Bent u zelf ook aan het klussen en/of heeft u een stukje hout nodig? De buurt mag af en toe, in overleg met de beheerders, wat hout voor eigen (klus) gebruik uit deze stapel hout op ons terrein pakken.

Regel 5 kampvuur: Natureluur beheerders lichten voor én spreken aan bij onjuist gebruik van de Natureluur vuurplaatsen

 • Natureluur beheerders hebben met de gemeente afgesproken, dat zij gebruikers van de kampvuurplekken, bij onjuist gebruik ervan, zullen wijzen op het juist gebruik van deze plekken
 • U wordt op onze ‘hout- en kampvuur voorschriften’ gewezen.
 • We wijzen ze op de regels.
 • Ziet u ergens een brand die niet aan deze voorwaarden voldoet, meld dit a.u.b. direct bij de beheerder.
 • Geniet dus ‘verstandig’ en ‘met mate’ van onze vuurplaatsen en volg a.u.b. onze ‘hout en kampvuur’ regels tijdens uw gebruik van de kampvuurplekken in de Natureluur.

Regel 6 kampvuur: hou onze vuurplaatsen schoon

 • Er zijn twee vuurplaatsen. Deze repareren en onderhouden wij zelf (schoonmaken, onkruid verwijderen).
 • Help ons om de vuurplaatsen schoon te houden.
 • Neem uw eventuele afval na afloop van uw gebruik van de vuurplaat mee of deponeer het in de prullenbakken in het park.

BBQ voorschriften de Natureluur

De Natureluur is een héle unieke natuurspeeltuin, mede omdat het één van de weinige plekken in Amsterdam is, waar nog in de openbare ruimte ‘zomaar’ vuur mag worden gemaakt. En je mag (nu nog) in de Natureluur óók BBQ-en. We willen dit als Natureluur graag zo houden. De gemeente heeft met ons regels afgesproken die gelden voor zowel het BBQ-en als het gebruik van de vuurplekken. Welke regels er voor BBQ-en zijn lees je hieronder.

BBQ

Mag, maar niet BBQ-en zonder pootjes op de picknick tafels, wij maken deze meubels zelf en dan krijgen we schroei plekken. En dan kunnen anderen niet meer van de meubels genieten. Wij hebben ook BBQ tafels van steen, dit zijn natuurstenen zit-elementen die in 2020 in het park geplaatst zijn. Ze zijn geschikt om op te BBQ-en zonder schade aan te richten aan gras en/of meubels. Meer over deze stenen BBQ tafels leest u hier. We hebben ook BBQ’s te huur. Vraag naar de mogelijkheden.

Afval

Afval graag in de prullenbak. We hebben zwerfvuil prikkers liggen, we vinden het altijd fijn als bezoekers zelf meehelpen om het park schoon te houden. Als de openbare prullenbaken vol zijn kunt u met een van onze beheerders overleggen. Wij kunnen een deel van uw afval als we er zijn soms tijdelijk opslaan in ons gebouwtje.

Achtergrond bij enkele ‘regels’ voor een juist gebruik van ons terrein

De Natureluur is een héle unieke natuurspeeltuin, mede omdat het één van de weinige plekken in Amsterdam is, waar nog in de openbare ruimte ‘zomaar’ vuur mag worden gemaakt. Ook mag je in de Natureluur nog BBQ-en. Ook dat is bijzonder, omdat dat op veel plekken in Amsterdam ondertussen verboden is.

‘Zomaar’ is hier niet helemaal het goede woord, omdat we over vuur wel degelijk regels hebben afgesproken voor de Natureluur met de Gemeente.

Als Natureluur vinden we, dat vuur (leren) maken en genieten van picknicken en soms daarbij ‘buiten koken’ en/of op een vuurtje of op een gasbrandertje en/of in een BBQ, dat dat een beetje ‘bij de Natureluur hoort’.

Sterker nog, ‘buiten kook activiteiten’ nemen een centrale plaats in binnen de ‘Natuur- en Milieu- Educatie (NME) onderdelen’ uit het definitief ontwerp van Natuurspeeltuin de Natureluur (Definitief Ontwerp Natureluur, d.d. 14-12-2010, Stadsdeel Nieuw-West, blz. 42).

In de destijds met de gemeente gemaakte beschrijving van de huisregels & verantwoordelijkheden die gelden voor de Natureluur stáán wel enkele verboden (zoals ‘geen luide muziek’ en ‘honden aangelijnd’ en ‘niet wild kamperen’) maar vuur maken mág er.

Veel Natureluur bezoekers kénnen de Natureluur juist van het ‘vuur’. Denk aan vuur workshops, broodjes bakken, popcorn of jam maken, brandnetelsoep en/of thee op kampvuur met kruiden uit het park en/of de kruidentuin

Meer informatie

Het is belangrijk, dat onze bezoekers deze regels kennen. Wilt u méér regels lezen die óók gelden voor ons terrein? Hier kunt u meer lezen over het Natureluur terrein, wat wel en niet mag en gewenst is etc.