‘Afval in de bak’ campagne in de Natureluur!

‘Afvalbak vol? Neem je afval mee naar huis. Logisch toch?’ staat er op de nieuwe banner die sinds woensdag 26 augustus in de Natureluur hangt. De banner hangt bij de vuurplaats en is gespannen tussen de lindenbomen.

De banner is geschonken door de gemeente vanuit de aanpak ‘schoon, heel en veilig’. De vaandel is er ook dankzij buurtbewoners die wonen in de directe omgeving van de Natureluur. In de zomer- en nazomer weken stoorden zij zich steeds meer aan alle afval overlast.

Eén van de trekkers van de buurtoproep om iets te doen aan afval en overlast in het park is Koos Marinus, buurtbewoner én een mede-initiatiefnemer van bewonersbedrijf de Natuurkamer.

Volop actie: van schouwen tot inspreken bij de stadsdeel commissie

Samen met Natureluur, Heemtuin & Ruige Riet en gemeente medewerkers deed Koos samen met andere bewoners mee aan een ‘afval en overlast’ schouw op 17 juni. Een hele waslijst aan wensen en ideeën om afval overlast in het park tegen te gaan is toen meegegeven aan wethouder Bobeldijk. De zomer barstte toen los met een periode van regen. Als het regent komen er minder mensen in het park. De afval overlast bleef even weg. Echter toen het weer warmer werd in de zomer was de overlast weer volledig terug en leek ook elke week erger en erger te worden.

Enkele buurtbewoners, waaronder ook Maarten Verkoren, zijn toen samen met Koos Marinus richting der politiek in actie gekomen. Zij hebben over de afval overlast in het park ingesproken op dinsdag 25 augustus bij de stadsdeelcommissie (zie agendapunt 8). De tekst van de toespraak door buurt bewoners is hier te lezen (zie tekst en/of in het document met klachten over o.a. afval in het park vanuit de buurt).

Cadeau: spandoek in het park

De dag na het inspreken bij de vergadering van de Stadsdeel Commissie kwam de gemeente het spandoek (zie foto bij dit artikel) plaatsen. Er zijn nog veel open staande wensen om overlast tegen te gaan. O.a. pleiten de Natureluur, Stichting Heemtuin  en buurtbewoners al jaren om Dixi toiletten te plaatsen in het hoogseizoen in het park. Afgesproken is dat over zes weken het Dagelijks Bestuur komt met een plan van aanpak voor o.a. afval en overlast in de Natureluur.

Bewoner schrijft stuk over afvaloverlast in de Westerpost

Bewoonster Jorine van Hooijdonk schreef onlangs over de gewenste aanpak van de hygiëne-problematiek in de Natureluur. Ze hoopt dat een integrale aanpak op bestuurlijk niveau stappen in de goede richting zullen opleveren. Maar snel zal dit volgens haar waarschijnlijk niet gaan (Westerpost van week 36, blz 5).

NH Nieuws vraagt óók aandacht voor afval en overlast in de Natureluur

Verder heeft NH Nieuws buurtbewoner Koos op donderdag 27/8 geïnterviewd over de afval problematiek en beelden gemaakt van de situatie rond de Drijfsijs. In het item komt de problematiek duidelijk naar voren.

‘Afval in de bak’ campagne in de Natureluur !

Het onderwerp leeft breed. Op donderdag 3/9 was er ook in de Ru Parée School een bijeenkomst van allerlei buurtbewoners van heel de Sloterplas omgeving die zich zorgen maken over afval in het Sloterpark als geheel. Tijdens de bijeenkomst, genaamd ‘Afval Oproer Nieuw-West’, werd o.a. het idee besproken om een ‘take home policy’ voor afval in het Sloterpark in te voeren. Dit idee komt er op neer, dat als je lekker komt genieten om te picknicken of om een feestje te vieren in de Natureluur, dat je dan al je troep zelf ook mee naar huis neemt.

Dat staat vanaf nu ook op de vaandel in de Natureluur: ‘Afvalbak vol? Neem je afval mee naar huis, logisch toch?’

Het zou fijn zijn als alle Natureluur bezoekers dit in gedachten houden en toe passen als ze komen genieten van ons mooie natuur gebied !!

Mede namens alle betrokken buurt bewoners,

Team Natureluur

Maarten Verkoren wordt geïnterviewd door RTV-NH over afval en andere overlast in de Natureluur