Datum

25 april 2021
Expired!

Tijd

13:00 - 15:00

Wildplukken in de stad / Sportieve wandeltocht

Sportief wildplukken in de stad! Actieve wandeltocht voor jong volwassenen 18 – 26 jaar.

Onder leiding van Rens Spanjaard

Eén van de leukste natuurspeeltuinen van Amsterdam, de Natureluur, ligt in een uniek stukje (stads)natuur in Amsterdam Nieuw-West. Het unieke gebied vormt onderdeel van het prachtige Sloterpark en ligt midden in de hoofdgroenstructuur. Een natuurgebied zoals de Natureluur kent een grote verscheidenheid aan eetbare natuur’ die je zo maar ‘in het wild’ kunt tegenkomen en waar je tijdens deze Wildplukken in de Stad wandelingen voor volwassenen veel over kunt leren!

Datums & Tijden

De sportieve Wildplukken in de Stad wandelingen vinden plaats op de volgende datums en tijden:

Wildplukken in de Stad / Sportieve wandeltocht
Zondag 30 mei 2021
13:00 – 15:00 uur
Aantal tickets beschikbaar voor deze sportieve wandeling: 10*.

De thee staat klaar (na afloop)

De sportieve Wildplukken in de Stad wandelingen in de Natureluur eindigen altijd met een kop thee. (Alleen afhalen, uitgifte vanaf de Drijfsijs.)

Voorwaarden / Doelgroep

Deze ‘sportieve wandel’ versie van ‘Wildplukken in de stad’ in de Natureluur is toegestaan voor (jong) volwassenen van 18-26 jaar. De Natureluur heeft toestemming van de gemeente Amsterdam om deze ‘wandel / sport’ activiteit aan te bieden voor volwassenen van 18 tot en met 26 jaar. Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar mogen volgens de recentste regels samen buiten sporten op daartoe door de gemeente aangewezen plekken. De Natureluur heeft toestemming van de gemeente Amsterdam gekregen om deze ‘actieve wandel’ / sport activiteit voor jong volwassenen van 18-26 jaar aan te bieden in de Natureluur. Een vertegenwoordiger van de Natureluur zal erop toezien dat deelnemers zich tijdens deze ‘sport’ / actieve wandel activiteit houden aan de laatst geldende Corona regels voor sporten voor 18-26 jarigen. Formeel hoeven 18-26 jarigen tijdens ‘sporten’ niet 1,5 meter afstand te houden, maar bij deze activiteit zal er op worden toegezien dat dit uit voorzorg WEL gebeurt. Meer informatie over Corona & sporten voor jong volwassenen zie hier.

Prijs:

€ 15,00 per persoon (regulier tarief).
€ 12,50 per persoon (op vertoon van Stadspas).

Meenemen:

Denk aan: goed schoeisel, eventueel regenkleding.

Start- en eindpunt:

Natuurspeeltuin Sloterpark – De Natureluur. Melden bij gebouwtje De Drijfsijs, Pres. Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam, tel. 020 411 51 77.

Uitgebreide beschrijving van ‘Wildplukken in stad’ in de Natureluur:

Deze unieke, leuke én leerzame activiteit ‘Wildplukken in stad’ in de Natureluur is écht iets voor jou als zin hebt in een leuke sportieve activiteit buiten én je wilt leren over:

 • De toepassing van (eetbare) planten, bijvoorbeeld in de keuken;
 • Hoe en waar je (eetbare) planten kunt vinden en identificeren en in welk seizoen!
 • Hoe je natuur niet alleen kunt zien, maar ook kunt proeven!
 • Zoals een stilte wandeling of een algemene (natuur) bewustzijn oefening, etc.;
 • Medicinale eigenschappen van planten, waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe planten kunnen bijdragen aan een gezond(er) leven;
 • Kruiden geneeskundige producten maken van medicinale planten uit de moestuin;
 • Hoe je (meer) gewaarwording kunt (aan)leren over ‘eetbare natuur’, incl. oefeningen die kunnen bijdragen aan inzicht in ‘de natuur als spiegel voor ons bestaan’;
 • Eetbare planten d.m.v. thema’s Natuur, Culinair, Ecologie;
 • Dit alles op een hele ontspannen informele wijze, door intuïtief ve kennis onderling in de groep gedeeld
 • Kortom je leert over hoe je (eetbare) planten moet herkennen, waar ze groeien, hoe ze smaken en waar je ze voor kunt gebruiken!

Over Rens Spanjaard, uw gids tijdens ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur:

Een deel van onderstaande (deels bewerkte) tekst én nóg meer over Rens Spanjaard kun je lezen op de ‘GidsenGids’ (zie hier).

Hieronder een  ‘samenvatting’ van enkele onderdelen uit deze tekst over Rens Spanjaard uit deze ‘GidsenGids’:

Rens Spanjaard is van huis uit kok én natuurgids. Rens weet niet alleen wat eetbaar is, maar ook hoe je het moet bereiden. Want eetbaar en lekker is niet hetzelfde. Weinig mensen zullen genieten van een handje rauwe knoflook en toch is het onmisbaar in onze keuken. Hetzelfde geldt voor wilde ingrediënten, je moet weten hoe ze te gebruiken. Tijdens zijn wildpluk wandelingen voor volwassenen vertelt Rens over culinaire toepassingen én over de medicinale eigenschappen van planten. Waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe ze tegenwoordig bij kunnen dragen aan een gezond leven. Tot slot is er tijdens de Wildpluk Wandelingen aandacht voor nog een andere functie van planten: de natuur als spiegel voor ons bestaan. Deelnemers leren de lokale ecologie te bestuderen. Wat kunnen we leren van de samenhang in de natuur voor het inrichten van onze eigen samenleving? En hoe kan het zorgen voor onze directe omgeving bijdragen aan ons eigen welzijn? Met zijn wildpluk wandelingen wil Rens dat we eens stilstaan bij alle planten om ons heen en dat we leren over al hun toepassingen. Na een rondleiding in de Natureluur met Rens zal je gegarandeerd anders naar je omgeving kijken. De natuur is de mooiste voorraadkast die er bestaat!

Rens zelf zegt over zijn motivatie voor wildplukken:

Mijn interesse voor de natuur komt voort uit mijn liefde voor eten. Als kok wilde ik weten waar mijn ingrediënten vandaan kwamen. Gaandeweg ging ik me steeds meer met de natuur bezig houden, en nu heeft het de overhand. Deze rondleiding is een mooie kans om mijn beide interesses te delen. Daarbij laat ik de natuur ook altijd even voor zichzelf spreken. Een moment waarin we alle zintuigen openen en de schoonheid ervaren. (Zie hier).

Meer Natureluur informatie nodig?

Voor vragen en/of meer informatie over de Natureluur, neem dan contact met ons op via info@denatureluur.nl, 020 411 51 77 (gebouwtje ‘De Drijfsijs’) en/of 06 333 06 191 (Wouter Dolmans, coördinator de Natureluur).

Inhoudelijke vragen over de ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur

Voor vragen en/of meer informatie over ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur kunt u terecht bij Rens Spanjaard. Hij is te bereiken via rensspanjaard@gmail.com, 06 12 83 54 81.

* Annuleringsvoorwaarden / de ‘kleine lettertjes’ voor ‘Wildplukken in de Stad’

Let op: mocht het door omstandigheden zo zijn, dat er minder dan 6 tickets voor één van de wandelingen verkocht zijn, dan houdt de Natureluur het ‘recht’ om de geplande wandeling in het ergste geval te annuleren i.v.m. een niet haalbare ‘kosten/baten’ verhouding. Maar de Natureluur zal er alles aan proberen te doen om de wandelingen waar het ook maar even kan, wél te laten doorgaan. Mócht het zo zijn dat de Natureluur de wildpluk wandeling onverhoopt moet annuleren, óf omdat b.v. de Corona regels last minute ineens weer strenger zijn geworden en het mag niet doorgaan, en u heeft al een ticket betaald, dan krijgt u bij annulering door de Natureluur uiteraard uw geld retour overgemaakt.

Over ‘Eetbare Natuur in de Natureluur’ (een begin…)

Je vindt in de Natureluur (eetbare) bomen, bloemen, wilde kruiden en planten te over – als je maar weet waar je moet kijken. Hoe en waar je dat precies in de Natureluur kunt doen daar leer je tijdens de wandeling alles over.

Ga mee en ontdek ‘wilde’ kruiden zoals brandnetel, zevenblad, kleefkruid, madeliefjes, look zonder look, daslook, smalle weegbree, etc. En vind je in de Natureluur – mits je oogst in het juiste seizoen o.a. aalbes, vlierbes, kruisbes, appelbes, framboos, braam, peer, appel, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, kweepeer – noem maar op!

Doe dus mee aan deze ‘wildplukken in de stad’ wandeling in de Natureluur en leer over en geniet van bessen, zaden, nootjes, kruiden en eetbare bloemen in de Natureluur!

Tot gauw in de Natureluur !

Team Natureluur

Later dit seizoen: nóg meer ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur

‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur later dit seizoen

Later in dit seizoen willen we nóg meer ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur gaan aanbieden. Zodat je élk seizoen een keer kunt Wildplukken in de Stad in de Natureluur.

 • Wildplukken in de Stad (herfst): datum volgt later dit seizoen.
 • Wildplukken in de Stad (winter): datum volgt later dit seizoen.

De data van de ‘herfst’ en ‘winter’ edities van Wildplukken in de Stad in de Natureluur zijn nu nog niet bekend. Hou hiervoor later dit seizoen onze website in de gaten.

Nieuwsbrief De Natureluur

Je wilt toch niks missen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle leuke activiteiten in de Natureluur. Wij sturen je ook een bericht als er nieuwe stoere feestjes online te boeken zijn.

Dank je wel!