Datum

3 april 2022
Expired!

Tijd

14:00 - 15:30

Prijs

€15,00

Wildplukken in de Stad

O.l.v. Rens Spanjaard in en om de Natureluur !

Data en Tijden

 • Zondag 3 april 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)
 • Zondag 24 april 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)
 • Zondag 8 mei 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)
 • Zondag 22 mei 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)
 • Zondag 12 juni 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)
 • Zondag 26 juni 14:00 tot 15:30 uur (uitloop tot 16:00)

Doelgroep / Toegankelijkheid

 • Voor volwassenen. (Maar kinderen zijn welkom.)
 • Kinderen welkom: Ja.
 • Toegankelijk voor mindervaliden: Ja.
 • Honden toegestaan Ja.

Aantal deelnemers

 • Er kunnen per keer 10 deelnemers mee.

Prijs:

 • € 15,00 per persoon (regulier tarief).
 • € 12,50 per persoon (op vertoon van Stadspas).

Start- en eindpunt

 • Natuurspeeltuin Sloterpark – De Natureluur. Melden bij gebouwtje De Drijfsijs, Pres. Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam, tel. 020 411 51 77.

Wat moet je meenemen

 • Dit neemt de gids mee: zakjes.
 • Denk jij hier aan? Notitie boekje, pen, eventueel: camera.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze wildpluk wandeling die begint en eindigt in de Natureluur leer je hoe je planten moet herkennen, waar ze groeien, hoe ze smaken en waar je ze voor kunt gebruiken. Ook in de winter is er veel te ontdekken !

Achtergrond informatie

Over de Natureluur…Eén van de leukste natuurspeeltuinen van Amsterdam, de Natureluur, ligt in een uniek stukje (stads)natuur in Amsterdam Nieuw-West. Het unieke gebied vormt onderdeel van het prachtige Sloterpark en ligt midden in de hoofdgroenstructuur. Een natuurgebied zoals de Natureluur kent een grote verscheidenheid aan ´eetbare natuur’ die je zo maar ‘in het wild’ kunt tegenkomen en waar je tijdens deze ‘Wildplukken in de Stad’ wandelingen voor volwassenen veel over kunt leren!

Over eetbare natuur in de Natureluur

Je vindt in de Natureluur (eetbare) bomen, bloemen, wilde kruiden en planten te over – als je maar weet waar je moet kijken. Hoe en waar je dat precies in de Natureluur kunt doen daar leer je tijdens de wandeling alles over. Ga mee en ontdek ‘wilde’ kruiden zoals brandnetel, zevenblad, kleefkruid, madeliefjes, look zonder look, daslook, smalle weegbree, etc. En vind je in de Natureluur – mits je oogst in het juiste seizoen o.a. aalbes, vlierbes, kruisbes, appelbes, framboos, braam, peer, appel, walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, kweepeer – noem maar op! Doe dus mee aan deze ‘wildplukken in de stad’ wandeling in de Natureluur en leer over en geniet van bessen, zaden, nootjes, kruiden en eetbare bloemen in de Natureluur!

Uitgebreide beschrijving van ‘Wildplukken in stad’ in de Natureluur:

Deze unieke, leuke én leerzame activiteit ‘Wildplukken in stad’ in de Natureluur is écht iets voor jou als zin hebt in een leuke sportieve activiteit buiten én je wilt leren over:

 • De toepassing van (eetbare) planten, bijvoorbeeld in de keuken;
 • Hoe en waar je (eetbare) planten kunt vinden en identificeren en in welk seizoen!
 • Hoe je natuur niet alleen kunt zien, maar ook kunt proeven!
 • Zoals een stilte wandeling of een algemene (natuur) bewustzijn oefening, etc.;
 • Medicinale eigenschappen van planten, waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe planten kunnen bijdragen aan een gezond(er) leven;
 • Kruiden geneeskundige producten maken van medicinale planten uit de moestuin;
 • Hoe je (meer) gewaarwording kunt (aan)leren over ‘eetbare natuur’, incl. oefeningen die kunnen bijdragen aan inzicht in ‘de natuur als spiegel voor ons bestaan’;
 • Eetbare planten d.m.v. thema’s Natuur, Culinair, Ecologie;

Dit alles op een hele ontspannen informele wijze, door intuïtief ve kennis onderling in de groep gedeeld

Kortom je leert over hoe je (eetbare) planten moet herkennen, waar ze groeien, hoe ze smaken en waar je ze voor kunt gebruiken!

Over Rens Spanjaard, uw gids tijdens ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur:

Een deel van onderstaande (deels bewerkte) tekst én nóg meer over Rens Spanjaard kun je lezen op de ‘GidsenGids’ .

Hieronder een  ‘samenvatting’ van enkele onderdelen uit deze tekst over Rens Spanjaard uit deze ‘GidsenGids’:

Rens Spanjaard is van huis uit kok én natuurgids. Rens weet niet alleen wat eetbaar is, maar ook hoe je het moet bereiden. Want eetbaar en lekker is niet hetzelfde. Weinig mensen zullen genieten van een handje rauwe knoflook en toch is het onmisbaar in onze keuken. Hetzelfde geldt voor wilde ingrediënten, je moet weten hoe ze te gebruiken. Tijdens zijn wildpluk wandelingen voor volwassenen vertelt Rens over culinaire toepassingen én over de medicinale eigenschappen van planten. Waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe ze tegenwoordig bij kunnen dragen aan een gezond leven. Tot slot is er tijdens de Wildpluk Wandelingen aandacht voor nog een andere functie van planten: de natuur als spiegel voor ons bestaan. Deelnemers leren de lokale ecologie te bestuderen. Wat kunnen we leren van de samenhang in de natuur voor het inrichten van onze eigen samenleving? En hoe kan het zorgen voor onze directe omgeving bijdragen aan ons eigen welzijn? Met zijn wildpluk wandelingen wil Rens dat we eens stilstaan bij alle planten om ons heen en dat we leren over al hun toepassingen. Na een rondleiding in de Natureluur met Rens zal je gegarandeerd anders naar je omgeving kijken. De natuur is de mooiste voorraadkast die er bestaat!

Rens zelf zegt over zijn motivatie voor wildplukken:

Mijn interesse voor de natuur komt voort uit mijn liefde voor eten. Als kok wilde ik weten waar mijn ingrediënten vandaan kwamen. Gaandeweg ging ik me steeds meer met de natuur bezig houden, en nu heeft het de overhand. Deze rondleiding is een mooie kans om mijn beide interesses te delen. Daarbij laat ik de natuur ook altijd even voor zichzelf spreken. Een moment waarin we alle zintuigen openen en de schoonheid ervaren. (Zie de gidsengids.)

Contact Natureluur

Voor vragen en/of meer informatie over de Natureluur, neem dan contact met ons op via info@denatureluur.nl, 020 411 51 77 (gebouwtje ‘De Drijfsijs’) en/of 06 333 06 191 (Wouter Dolmans, coördinator de Natureluur).

Contact met Rens

Voor vragen en/of meer informatie over ‘Wildplukken in de Stad’ in de Natureluur kunt u terecht bij Rens Spanjaard. Hij is te bereiken via rensspanjaard@gmail.com, 06 12 83 54 81.

* Annuleringsvoorwaarden / de ‘kleine lettertjes’ voor ‘Wildplukken in de Stad’

Let op: mocht het door omstandigheden zo zijn, dat er minder dan 6 tickets voor één van de wandelingen verkocht zijn, dan houdt de Natureluur het ‘recht’ om de geplande wandeling in het ergste geval te annuleren i.v.m. een niet haalbare ‘kosten/baten’ verhouding. Maar de Natureluur zal er alles aan proberen te doen om de wandelingen waar het ook maar even kan, wél te laten doorgaan. Mócht het zo zijn dat de Natureluur de wildpluk wandeling onverhoopt moet annuleren, en u heeft al een ticket betaald, dan krijgt u bij annulering door de Natureluur uiteraard uw geld retour overgemaakt.

Tot gauw in de Natureluur !

Team Natureluur

Wildplukken in de Stad
Nieuwsbrief De Natureluur

Je wilt toch niks missen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle leuke activiteiten in de Natureluur. Wij sturen je ook een bericht als er nieuwe stoere feestjes online te boeken zijn.

Dank je wel!